До святкування Вербної неділі в бібліотеці імені Садріддіна Айні експонується книжкова викладка «Не я б’ю – верба б’є, за тиждень – Великдень!», де представлена література, яка ознайомить читачів з історією та традиціями святкування одного з головних християнських свят.


https://crbfranko.tumblr.com/post/681509238566240256/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D1%8F-%D0%B1%D1%8E-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0-%D0%B1%D1%94-%D0%B7%D0%B0


Цього року ця священна дата випадає на 17 квітня – за тиждень до того, як настане ще одне важливе свято – Великдень. Багатьма мовами світу вона називається Пальмовою неділею – з огляду на гілки пальм, що їх стелили на дорогу під час в’їзду Господа Ісуса в Єрусалим. З огляду на те, що на території України пальми природним чином не ростуть, їх замінили на вербу, як символ нового життя і пробудження після довгого сну. Святкування Вербної неділі починається ввечері в суботу. У церквах проходять богослужіння та освячення верби. Ці гілки прийнято зберігати вдома цілий рік. Люди вірять, що освячена верба має велику захисну силу. Вважається, що верба зможе захистити від хвороб. Існує також цікавий звичай, пов’язаний із вербовими гілочками. Так, люди злегка б’ють один одного вербними гілками і примовляють: «Не я б’ю – верба б’є, віднині за тиждень Великдень» або «Не я б’ю – верба б’є. Будь здоровий, як вода, сильний, як верба, багатий, як земля!». У такий спосіб християни нагадують один одному про наближення Великодня та бажають близькій людині здоров’я й добробуту.
Прикмети:
• Якщо у Вербну неділю тепло і сухо – влітку буде великий урожай фруктів.
• Якщо в цей день сильний вітер, то літо буде вітряним.
• Ясна погода – вродять фрукти, а заморозки – до хорошого врожаю ярих.
• Якщо бруньки верби розпустились перед святом – до хорошого року.
Щиро вітаємо всіх із Вербною Неділею!
Миру й Перемоги, люба Україно!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *